Culturele programma's

op .

Het RCC is vooral een cultureel centrum, dat een cultureel kader, zoals concerten en festivals, gebruikt om aandacht te vragen voor zijn doelstellingen.
De van oudsher hoge culturele betrokkenheid in Rusland en de voormalige Sovjetrepublieken en hun rijke culturele erfgoed geven het RCC een goede aanleiding tot bekendmaking van dit erfgoed. Het culturele programma van het RCC richt zich op twee hoofdgebieden: systematische ondersteuning van talentvolle kunstenaars (professionals en amateurs) van Russische afkomst woonachtig in Nederland en uitnodiging van topartiesten uit Rusland voor eenmalige optredens
De Stichting Russisch Cultureel Centrum Amsterdam (RCC) is opgericht in 2002 als &aqut;onderdak&aqut; voor diverse activiteiten op sociaal, cultureel en economisch gebied en onderwijs. Het RCC is vooral een cultureel centrum, dat een cultureel kader, zoals concerten en festivals, gebruikt om aandacht te vragen voor zijn doelstellingen.
De van oudsher hoge culturele betrokkenheid in Rusland en de voormalige Sovjetrepublieken en hun rijke culturele erfgoed geven het RCC een goede aanleiding tot bekendmaking van dit erfgoed. Het culturele programma van het RCC richt zich op twee hoofdgebieden: systematische ondersteuning van talentvolle kunstenaars (professionals en amateurs) van Russische afkomst woonachtig in Nederland en uitnodiging van topartiesten uit Rusland voor eenmalige optredens.

Doelgroepen

Het culturele aanbod van het RCC is primair bedoeld voor alle liefhebbers van hoogwaardige culturele programma&aqute;s, ongeacht bevolkingsgroep of nationaliteit. Iedereen met een brede culturele belangstelling, internationale orientatie en open, &aqute;reizende&aqute; geest is welkom in onze culturele programma&aqute;s. Specifieke interesse in de Russische cultuur, taal, geschiedenis en tradities kan een extra stimulus zijn. Onze evenementen zijn dus bedoeld voor mensen die zowel in de &aqute;breedte&aqute; als in de &aqute;diepte&aqute; ontdekkingen willen doen.

Authenticiteit, kwaliteit en innovatie

Het RCC betrekt in zijn programma´s de culturele voorkeuren en behoeften van de eigen doelgroep. Zo ontstaat een aanbod waarop deze groep zich het liefst laat voorstaan bij de cultuuruitwisseling. Ook blijft zo het typisch Russische karakter van het programma bewaard.
Kwaliteit leveren is een belangrijke doelstelling bij alle door de stichting te organiseren culturele activiteiten. Bij de profilering staat het doorbreken van stereotypen voorop. Daarom steunt het RCC artistieke initiatieven die minder bekende aspecten van de Russische cultuur toegankelijk maken en met name ook innovatieve, experimentele projecten die onverwachte verbanden leggen en nieuwe perspectieven openen voor zowel de Russische achterban als de Nederlandse doelgroepen.

Mensen van het RCC

Culturele achtergrond, brede "insiders"-kennis en ervaring verenigen de medewerkers van het RCC. Ook al is het RCC een organisatie van vrijwilligers, de kwaliteit van de programmering is gegarandeerd door de kwaliteit van de mensen erachter: professionele musicologen, regisseurs, literatoren, designers en culturele managers met ruime ervaring in het organiseren van concerten en andere culturele evenementen. Voor specifieke onderdelen van de programmering of uitvoering van culturele programma´s huurt het RCC externe kennis in uit een breed bestand van zakelijke relaties.

Samenwerking: nationaal en internationaal

Om zijn culturele activiteiten gestalte te geven werkt het RCC zowel nationaal als internationaal samen, o.a. met organisaties, mensen en artiesten uit de herkomstlanden. Aan de programma´s van het RCC werken prominente managers en artiesten mee van het Conservatorium van Moskou, diverse filmstudio´s, het Russische Ministerie van Cultuur, de Ambassade van de Russische Federatie in Den Haag, bekende impresariaten in Amsterdam en belangrijke Russische TV zenders. In de drie?nhalf jaar van zijn bestaan heeft het RCC een netwerk van sponsors, zaalhuurders, experts en geldschieters opgebouwd. Dit mede dankzij het multidisciplinaire Bolsjoj Festival, een jaarlijkse bloemlezing uit alles wat er op het gebied van culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland gebeurt; een proefeditie van dit festival werd gehouden in mei 2005.

Ervaring met concerten

Het RCC heeft zich vooral bewezen als concertorganisator. Onze concerten van kamermuziek zijn goed bekend bij het Amsterdamse publiek. Voor de deelname aan de concerten nodigen wij zowel sterren uit Rusland als jonge musici uit Nederland uit. In de serie van drie concerten "Amstergrad Mozaiek" in Het Concertgebouw in 2005 speelden grote musici van dit moment, zoals N. Gutman, V. Tretiakov, E. Wirsaladze, A. Rudin, V. Lobanov, A. Melnikov en het kamerorkest "Musica Viva". Eerder in deze concertenreeks traden B. Berezovsky, B. Engerere en A. Satz op. Voor de serie "Russisch talent in Nederland" nodigen wij jonge en ervaren musici uit die op Nederlandse podia schitteren. In een aantal concerten (in Het Concertgebouw, de Engelse Kerk, de Mozes & Aaronkerk, Agnitekapel in Gouda, Grote kerk Alkmaar en op andere locaties) speelden E. Emelianova, L. Baeva, E. Vorontsova. M.Zemtsov, A.Koeznetsov en andere musici. In portefeuille hebben we de organisatie van concerten van koren en een concert van het Russische romantische lied, concerten van bekende Russsiche zangers S.Nikitin, T.Shaov, e.a.

Bolsjoj festival

Het Bolsjoj festival is een jaarlijks terugkerend festival, dat meerdere disciplines bestrijkt en de verbanden daartussen toont. Deze bloemlezing uit de Russische cultuur beleefde haar eerste editie van 24 mei tot en met 10 juni 2005. Op het programma van deze eerste "preview"-editie van het festival stonden:
- de fototentoonstelling "Never Again" in Beurs WTC en Stadhuis Rotterdam, met archieffoto´s over het Beleg van Leningrad 1941-1944;
- het mini-festival "Russische moderne animatie aan de Amstel " in Kriterion Amsterdam, met animatietoppers uit 2004/2005;
- een LOMO-foto-expositie en LOMO-feest;
- meerdere klassieke-muziekconcerten.

Het Bolsjoj festival van 2007 werd op diverse locaties gehouden: Posthoornkerk Amsterdam, Slot Zeist, Filmtheater Kriterion, Galerie Goda e.a. In het festivalprogramma tientallen evenementen. Door een geconcentreerde programmering met vaste en variabele onderdelen konden Nederlanders nader kennismaken met diverse aspecten van de Russische cultuur, hun kennis verdiepen en verrassende verbanden leggen. Het festivalprogramma bevatte daarom diverse bewust tegenstrijdige componenten. Concerten door klassieke topmusici, absurdistische schetsen, werk van nog onbekend talent, moderne schilderijen, uitvergrote antieke ansichten, communistische posters en films, intieme performances, culinaire demonstraties, interactieve sculptuur, avantgardistische po?zie. Het bekende mengt zich met het onverwachte, het beproefde met het rebelse. Zie de festivalsite voor meer informatie.

Daniil Charms Festival

Op zaterdag 18 september 2005 vond de eerste en onofficiele opening van het Daniil Charms-jaar plaats. Ter ere van de 100ste geboortedag van deze grootmeester van de absurdistische literatuur uit Rusland zijn er dit najaar tal van evenementen waarin zijn inspiratie voelbaar is. In samenwerking met Cultprom en boekhandel Pegasus organiseert het RCC een festival in Amsterdam, Rotterdam en Groningen met exposities van bekende kunstenaars (o.a. Charlotte Mutsears en N. Kopeykin), theater, muziek en een po?zieavond met optredens van o.a. H. Dagelet en een filmdag in Kriterion Amsterdam met diverse prijswinnende films (fictie en animatie), en nog veel meer.

Bekende Russische schrijvers in Amsterdam

In het najaar van 2005 en de winter van 2005 op 2006 organiseert het RCC een aantal avonden met grote Russische schrijvers. In open discussies met de schrijvers worden actuele problemen van Rusland en de Russische literatuur besproken. In oktober was Viktor Jerofejev gast van het RCC. In december komt Vladimir Vojnowitsj, een van de meest kritische en geestrijke schrijvers uit het Sovjet-tijdperk, naar Amsterdam. In 2006 en 2007 waren Dina Rubina en Ludmila Oelitskaya gast van het cultureel centrum, Viktor Jerofejev presenterde zijn nieuw boek.

Archief van projecten van het Russisch Cultureel Centrum Amsterdam