Russisch Cultureel Centrum nieuws

Concert ‘Rusland: nationaal en internationaal’

Maak, via een strak gemonteerde afwisseling van filmbeelden en live muziek, kennis met het Amsterdam Ensemble en met het thema van dit openingsconcert: de Russische nationale stijl. Proef, luister, voel en zie de authentieke Russische cultuur via volkszanger Arkadi Gankin, matroesjka-kunstenares Larisa Bilous, de Ikonen collectie van Ingrid Zoetmulder en via de culinaire creaties van onze chef Niels Wallin.

Stadswandelingen Amsterdam-Den Haag-Rotterdam

In het voorjaar van 2010 organiseert Russisch Cultureel Centrum drie stadswandelingen. Onder begeleiding van een russisch-sprekende gids krijgen deelnemers een kans om kennis te maken met de geschiedenis en de archirectuur van drie grote steden. Alle wandelingen zijn vereinigd met een thema.
- 24 april 2010, 11 tot 14 uur: “De Gouden Eeuw van Amsterdam weerspiegeld in kunst en leven van Rembrandt”
- 5 juni 2010, 11 tot 14 uur: “De Zilveren Eeuw van Den Haag met een bezoek aan Mesdag panorame"
- 26 juni 2010, 11 tot 14 uur: "Rotterdam van de 20-ste eeuw, ijzeren eeuw van Zadkine, Moor en Gab"

Russische debat club

Russische debat club heeft op 5 maart haar eerste bijeenkomst gehad. Het thema van de bijeenkomst was "Sociale integratie". Iedere maand zal de club verschillende onderwerpen bespreken.

“Zilveren eeuw” van de Russische cultuur

Internationale Gala-avond gewijd aan de erfenis van de dichters en componisten uit de “ Zilveren eeuw” van de Russische cultuur op zaterdag 12 december 2009 om 20.00 uur in de Senator en Governor Room van het historische gebouw Carlton Ambassador in het groene hart van Den Haag.

Cursus communicatie Russisch voor volwassenen (voor beginners)

Deze cursus is bestemd voor iedereen die Russisch wil leren verstaan en spreken. De lessen zijn opgebouwd uit conversatie en oefeningen. Op het eerste gehoor en het eerste gezicht lijkt Russisch vrij moeilijk. Toch kunt u deze taal eenvoudig onder de knie krijgen.
In deze cursus Russisch worden de onderwerpen behandeld die u aanspreken. Alledaagse onderwerpen, maar ook herkenbare situaties die u in Rusland tegen kunt komen, komen aan bod.

Nieuwjaarsfeest voor kinderen

Interactieve thetaer voorstelling met Vaderte Vroost, andere personages. Voor kinderen en hun ouders. Met deelname van een theater "Most", kindercollectieven.

Conferentie in Utrecht

Op zaterdag 27 juni in Utrecht zal een conferentie van “Russische” organisaties in Nederland zal plaats vinden. Culturele centra, scholen, websites en maatschappelijke instellingen zullen ervaringen uitwisselen, praten over samenwerking en over de activiteiten in 2009/2010. De voertaal is Russisch. Wij nodigen vertegenwoordigers van alle organisaties uit.

Concert Tamara Gverdtsiteli

Tamara Gverdtsiteli werd met ovaties ontvangen in New York en Paris, Moskou, Tel Aviv en vele andere plaatsen.
In Rusland noemen ze haar “de Georgische nachtegaal”,  in Frankrijk - “de Russische Edit Piaf”. Zij beschikt over een ongelooflijk  mooie, betoverende stem, haar techniek is virtuoos. Haar repertoire is internationaal - Tamara Gverdtsiteli zingt in acht talen, maar ook klassieke jazz en variete van hoog niveau. Elk optreden is een soort toneelstuk – na elk liedje barst het publiek in applaus uit.

Russische team voor Festival in Leiden

Universiteit Leiden in samenwerking  met ISN-R organizeert op 07 – 06 - 2009 Internationale Culturele Festival in Leiden. Het is besloten dat er elk land een team gaat vertegenwoordigen. Er is ook een plaats voor een Russische team.

Russische Dodenherdenking 9 mei

Zoals elk jaar zullen de sovjet-militairen die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland en elders als geallieerde militairen sneuvelden op de Russische herdenkingsdag = Victoriedag geeerd worden. Ruim 800 militairen zijn begraven op het mooie Russische Ereveld. Dat wordt met liefde en respect onderhouden door de Nederlandse Oorlogsgravenstichting, en is deel van de begraafplaats Rusthof nabij Kamp Amersfoort waar velen door de nazi’s zijn geexecuteerd of doodgehongerd.
Russen en russofielen in Nederland, vaak met hun gezin of delegaties uit plaatsen in ons land,  komen daar elk jaar bijeen om hen te gedenken. Samen met vertegenwoordigers namens de Russische e.a. regeringen.

Archief van projecten van het Russisch Cultureel Centrum Amsterdam