Fotoarchief festivals

op .

Bolsjoj festival 2005

Het Bolsjoj festival bestrijkt meerdere disciplines en toont de verbanden daartussen. Deze bloemlezing uit de Russische cultuur beleefde haar eerste editie van 24 mei tot en met 10 juni 2005. Op het programma van deze eerste "preview"-editie van het festival stonden:
- de fototentoonstelling "Never Again" in Beurs WTC en Stadhuis Rotterdam, met archieffoto´s over het Beleg van Leningrad 1941-1944;
- het mini-festival "Russische moderne animatie aan de Amstel " in Kriterion Amsterdam, met animatietoppers uit 2004/2005;
- een LOMO-foto-expositie en LOMO-feest;
- meerdere klassieke-muziekconcerten.

Bolsjoj festival 2007

Het Bolsjoj festival van 2007 werd op diverse locaties gehouden: Posthoornkerk Amsterdam, Slot Zeist, Filmtheater Kriterion, Galerie Goda e.a. In het festivalprogramma tientallen evenementen. Door een geconcentreerde programmering met vaste en variabele onderdelen konden Nederlanders nader kennismaken met diverse aspecten van de Russische cultuur, hun kennis verdiepen en verrassende verbanden leggen. Het festivalprogramma bevatte daarom diverse bewust tegenstrijdige componenten. Concerten door klassieke topmusici, absurdistische schetsen, werk van nog onbekend talent, moderne schilderijen, uitvergrote antieke ansichten, communistische posters en films, intieme performances, culinaire demonstraties, interactieve sculptuur, avantgardistische po?zie. Het bekende mengt zich met het onverwachte, het beproefde met het rebelse. Zie de festivalsite voor meer informatie.

Daniil Charms Festival

Op zaterdag 18 september 2005 vond de eerste en onofficiele opening van het Daniil Charms-jaar plaats. Ter ere van de 100ste geboortedag van deze grootmeester van de absurdistische literatuur uit Rusland zijn er dit najaar tal van evenementen waarin zijn inspiratie voelbaar is. In samenwerking met Cultprom en boekhandel Pegasus organiseert het RCC een festival in Amsterdam, Rotterdam en Groningen met exposities van bekende kunstenaars (o.a. Charlotte Mutsears en N. Kopeykin), theater, muziek en een po?zieavond met optredens van o.a. H. Dagelet en een filmdag in Kriterion Amsterdam met diverse prijswinnende films (fictie en animatie), en nog veel meer.

 

 

   Russisch zomerfestival in Alkmaar

Het Russisch Zomer Festival in de grote Laurens Kerk in Alkmaar was in de hele zomer 2006 een grote trekpleister van kunstliefhebbers uit Noord Holland. Het publiek had de kans om meer dan 260 top stukken van ruim 30 hedendaagse kunstenaars uit Rusland te bewonderen. Het festival trok ruim 10000 bezoekers!
Het Russisch Cultureel Centrum Amsterdam werkte actief mee aan de totstandkoming van het festival en organiseerde een drietal concerten voor het festival:
Recital door Mikhail Zemtsov (altviool) en Evgueny Sinaiski (piano) met werken van o.a. Skriabin, Rubinstein, Schostakovitch, Kugel en Zemtsov.
Pianoconcert door Evelina Vorontsova met werken van Chopin en Rachmaninov.
Concert door Natalia Yakovleva (sopraan) en Alexander Koeznetsov (piano) met werken van o.a. Handel, Purcell, Offenbach, Puccini, Rimsky-Korsakov, Shedrin en een bloemlezing van Russische liederen van o.a. Rachmaninov, Arensky e.a.

 

 

   Festival Moderne Russische animatie

De bekroonde Russische tekenfilms (met een Nederlandse ondertitelling) werden op het minifestival van de Moderne Russische animatie in de bioscoop Kriterion (Amsterdam) getoond. Regisseurs Maria Muat en Natalia Orlova kwamen uit Moskou om een interactief gesprek met het publiek te houden.

 

 

   Daniil Charms festival

Twee festivals van de absurdistische schrijver Daniil Charms ( gehouden in 2005 en 2006). Het festival van 2005 i.v.m. het 100-jarige jubilleum van de schrijver. Absurdistische theatervoorstellingen, exposities, films en lezingen.

Archief van projecten van het Russisch Cultureel Centrum Amsterdam