Fotoarchief exposities

op .

 

 

   Foto-exposities van het Bolsjoj Festival 2007

Twee foto-exposities in het programma van van het Bolsjoj Festival 2007:

50 jaar Spoetnik
Een unieke expositie over de ruimtevaart, met foto’s van onder meer de eerste Spoetnik. De lancering daarvan in oktober 1957 deed een schok door het Westen gaan. Archieffoto’s van RIA Novosti.

De Russische vrouw in beeld
Fotografen volgen 25 even opmerkelijke als gewone Russische vrouwen van 14 tot 80 jaar. Wie zijn ze en wat doen ze, wat zijn hun dagelijkse bezigheden in Nederland? Foto’s en levensverhalen.

 

 

   Foto-expositie Never Again

Foto-expositie Never Again vertelt in archieffotos (beschikbaar gesteld door RIA Novosti) over tragische dagen van het Beleg van Leningrad in 1941-1944. De expositie werd gehouden in Beurs-WTC Rotterdam en in het Stadhuis Rotterdam in juni 2005.

 

 

   Poesjkin expositie in Slot Zeist

Alexander Poesjkin, dichter bij Europa.
Wat verbindt het werk van de grootste Russische dichter - een van de grondleggers van de moderne Russische literatuur - met de cultuur en literatuur van het westen? De Europese canon zoals Poesjkin die beleefde. Deze expositie is voorbereid door het Poesjkin musem te Moskou.

 

 

   LOMOgrafie

Fotoexposities Lomografie gehouden in 2004 en 2005.
LOMOgrafie is een kunst van het maken van snelle foto's met de camera's van de LOMO fabriek uit St.Petersburg. Een alternatief voor de traditiionele fotokunst.

 

 

   Exposities in het programma van het Bolsjoj Festival 2007

1.Moderne Petersburgse figuratieven: in Sint-Petersburg bloeit een veelheid aan visies, stijlen en vormen op uit de beste tradities van de Russische 19e en 20e eeuw (ruim 200 werken)
2.Bewerkt ijzer van Egbert Jan Bos:De Nederlander Egbert Jan Bos maakt figuratieve beelden van massief ijzer. Niet door gieten, maar door snijbranden, lassen, slijpen, vijlen, ciseleren en gloeien.
3. De Nederlandse graficus Sietse Bakker exposeert zijn zevenluik *De eeuw*. Zijn inspiratiebron: gedichten van Osip Mandelsjtam, de avantgarde-kunstenares Jelena Guro en de moderne Petersburgse dichteres Jelena Sjvarts.
4. De bekende Russische kunstenares en boekillustratrice Olga Okuneva geeft vorm aan haar dromen en associaties in heel persoonlijke, kleurrijke en bewerkelijke etsen, tekeningen en litho's.
5. Beelden van Amiran Djanashvili: compositie en vorm zijn de basis voor de werken van deze in Nederland wonende Georgische beeldhouwer.
6. Sint Petersburg in beelden: adembenemende uitvergrotingen van antieke ansichten, ooit naar huis verstuurd door Nederlanders op reis in Rusland, tonen het Sint-Petersburg van voor de Revolutie.

Archief van projecten van het Russisch Cultureel Centrum Amsterdam