Actuele projecten

op .

Project ToTaal dictee 

Op 12 april 2014 is in Amsterdam de eerste Nederlandse editie van het Totaal Dictee gehouden.

Het ToTaal dictee is een jaarlijks terugkerende actie met als doel om de aandacht te vestigen op het correct schrijven. Het dictee is vrijwillig en gratis en wordt tegelijkertijd in honderden steden in Rusland en in de rest van de wereld gehouden (afhankelijk van de tijdzone). Iedereen die geïnteresseerd is, mag aan het dictee deelnemen.

Het idee van het ToTaal dictee is in Siberië geboren. Het eerste ToTaal dictee werd in 2004 gehouden aan de Humanitaire Universiteit van Novosibirsk. Het dictee werd één keer per jaar gehouden en de teksten kwamen oorspronkelijk uit de klassieke Russische literatuur. Met de tijd werd het dictee steeds populairder. Zo werd in 2012 het ToTaal dictee in 89 steden (11 landen) gehouden. 

In 2014 werd het Totale dictee op 12 april om 12 uur ook in Amsterdam gehouden. Het Russisch Cultureel Centrum Amsterdam organiseert het Totale dictee in Nederland. 44 dictee deelnemers, docenten en organisatoren hebben zich verzameld om een kennis van de Russische taal te toetsen. De sfeer was geweldig.

De teksten van het dictee worden door populaire schrijvers geschreven. De laatste jaren waren dat Boris Strugatskij, Dmitrij Bykov, Zachar Prilepin en Dina Rubina. De tekst van het dictee van 2014 is geschreven door Alexey Ivanov.

Het dictee zelf heeft 1 uur geduurd. Het begon met een presentatie, een videoboodschap van de tekstschrijver. Hij heeft zelf de tekst zelf voorgelezen. Daarna gingen de deelnemers met het dictee aan de slag. Na afloop van het dictee keek iedereen zijn eigen dictee na. De bijeenkomst eindigt met een kennismaking met een kopje koffie en de prijsuitreiking aan de winnaar. 

Het totaal dictee is mede mogelijk geworden door Vertaalbureau Vertolk

 

Archief van projecten van het Russisch Cultureel Centrum Amsterdam